© Powered by SiteSpirit

 
logo.jpg

header.jpg

Vecht en Venen van de baan

Kamer wil onderzoek naar Vechtgemeente met Maarssen

natuur loenen 1.jpg

15 mei 2009 Gooi en Eemlander-loenen - 

De samenvoeging van Loenen met Breukelen, Ronde Venen en Abcoude is voorlopig van de baan. Deze vier gemeenten zouden in de plannen van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een nieuwe gemeente Vecht en Venen moeten gaan vormen.

Onder druk van de Tweede Kamer besloot de bewindsvrouw donderdag om nog eens te bekijken of Loenen en Breukelen, eventueel aangevuld met Maarssen, niet een gemeente Vecht kunnen vormen.

Bijna de hele Kamer sprak zich uit tegen de samenvoeging van Loenen, Breukelen, Ronde Venen, en Abcoude in één gemeente. Alleen de PvdA kon zich wel vinden in de totstandkoming van de fusiegemeente. Woordvoerder Pierre Heijnen gaf tijdens het debat echter toe dat er te veel weerstand is tegen dit plan. Daarom adviseerde ook hij de staatssecretaris om het plan voorlopig niet door te zetten.

Bijleveld ziet nu af van een samenvoeging van Loenen met de andere drie gemeenten per 2010. Ze zei wel duidelijk dat ze het plan voor de grote fusiegemeente Vecht en Venen achter de hand houdt als terugvaloptie, voor het geval dat er geen beter alternatief komt. Per 2011 moet Loenen toch samengevoegd zijn met één of meerdere andere gemeenten. Een onafhankelijk voortbestaan van Loenen is voor Bijleveld geen optie. Ze meent dat het de gemeente ontbreekt aan voldoende bestuurskracht.

Veel Kamerfracties voelen wel iets voor een de totstandkoming van twee nieuwe gemeenten. Abcoude en Ronde Venen zouden kunnen opgaan in de gemeente Venen. De gemeente Vecht zou dan in ieder geval moeten bestaan uit Loenen en Breukelen.

De VVD vond dat ook de gemeente Maarssen moet meedoen aan deze nieuwe gemeente, anders zou de gemeente Vecht niet sterk genoeg worden. De staatssecretaris twijfelde gisteren echter of Maarssen wel wil opgaan in een gemeente Vecht. Zij heeft daar vanuit Maarssen geen officieel signaal van gekregen. De Kamerfracties hebben echter goede hoop dat Maarssen haar zelfstandigheid wil opofferen.

Een alternatief zou nog zijn dat Loenen en Breukelen, in de hoedanigheid van de nieuwe gemeente Vecht, een samenwerkingsverband met Maarssen aangaan.

AD-15 mei 2009-Maarssen / Breukelen / Loenen -
Een Kamermeerderheid wil een fusie tussen Breukelen, Loenen en Maarssen onderzoeken.

Gisteren besloot de Tweede Kamer de geplande samenvoeging van De Ronde Venen, Abcoude, Loenen en Breukelen tot een nieuwe gemeente Vecht en Venen uit te stellen vanwege een gebrek aan draagvlak in de regio. Als Breukelen, Loenen en Maarssen een nieuwe gemeente vormen, zou De Ronde Venen met Abcoude samen kunnen gaan.

Hein-Bert Schurink van Maarssen2000 is heel positief over het onderzoek naar het vormen van een Vechtgemeente. ,,Hier zijn wij heel erg blij mee. Het is fijn dat Breukelen en Loenen nu de opening hebben gegeven om de vorming van een Vechtgemeente te onderzoeken.''

Het Maarssense college wacht de reactie van het kabinet af. ,, Maarssen zal dan bezien wat de beste ontwikkeling is voor onze gemeente en de regio''

Gjalt Jellesma (D66) uit Loenen verkeert in een juichstemming. ,,We hebben ons met de VVD en het Vechtse Verbond het bloed voor de ogen gevochten om deze herindeling tegen te houden,'' zegt hij opgelucht. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris het voorstel niet eerder heeft ingetrokken. ,,Dit was toch een feestje van de burgemeesters en de provincie. Niet van de bevolking. Gelukkig heeft de Tweede Kamer dit ingezien.''

Stapsgewijs moet de samenwerking tussen de drie Vechtgemeentes Breukelen, Loenen, Maarssen nu in gang worden gezet, meent Jellesma. ,,Maarssen heeft zich bijvoorbeeld nog niet duidelijk uitgesproken voor een Vechtgemeente.''

De fracties van het CDA en Ronde Venen Belangen vinden dat de betrokken gemeenteraden een grote rol moeten krijgen bij het vinden voor een alternatief van de fusiegemeente Vecht en Venen.

In Breukelen zijn de reacties verdeeld. PvdA-raadslid Nieuwland (voorstander Vecht en Venen): ,,Jammer dat de Tweede Kamer niet doorpakt. Maarssen als fusiepartner is in het verleden nadrukkelijk besproken en afgeketst.'' Fractievoorzitter Streekbelangen 93 Vis (tegenstander Vecht en Venen: ,,Wij zijn euforisch.''

CDA-raadslid Siem Scherpenzeel (tegen Vecht en Venen): ,,Maarssen is al een optie geweest. Samenwerken misschien. Ik denk dat dit nog lastige afwegingen worden.

Dit onderzoek zal z'n tijd nodig hebben. Een herindeling voor 1 januari 2010 zal niet meer haalbaar zijn. Op z'n vroegst 1 januari 2011. De verkiezingen zullen dan in november 2010 plaatsvinden.


Uw mening telt!

Vindt u dat de buurt waarin u woont in de afgelopen 12 maanden vooruit is gegaan, achteruit is gegaan of gelijk is gebleven?

Foto brug Loenen 1.jpg
Foto Kerktoeren Vreeland Website.jpg
Kasteel Loenersloot 10.jpg